marți, 26 iunie 2012

- LECTURI - Cea mai iubită dintre cărți
Cea mai iubită dintre cărți     Cu siguranță cu toții avem o carte preferată, o carte care ne-a marcat, ne-a motivat și care a contribuit mai mult decât oricare alta, la formarea personalității noastre. Pentru mine ”Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda este una dintre cele mai remarcabile cărți pe care le-am citit. E cartea ce m-a făcut să meditez mult după finisarea ei, de care îmi amintesc adesea și pe care aș reciti-o cu nesaț de fiecare dată.


     ”Cel mai iubit dintre pământeni” este ultimul roman, dar probabil și cel mai răsunător a lui Marin Preda. Acesta a fost scris în 1980, în trei volume, conținând peste 1200 pagini. Romanul reprezintă o frescă a României din perioada stalinistă. Eroul principal este Victor Pietrini, iar autorul ilustrează prin prisma destinului individual al acestuia, soarta colectivă a poporului român din acea perioadă. De fapt, ”Cel mai iubit dintre pământeni” este prezentat cititorului ca un text memorialistic, scris în închisoare de către protagonistul Pietrini, cu excepția ultimilor pagini, scrise de avocatul acestuia.     Aceste peste 1200 de file confesioniste a lui Victor Pietrini (acesta fiind profesor de filosofie), îți prezintă situația socială, economică, culturală a României comuniste, dar totodată soarta unui om, care e nevoit să facă față provocărilor vieții. Om care mereu se află în căutarea iubirii, ca în cele din urmă să facă măreața constatare ”Dacă dragoste nu e, nimic nu e”.

     Eu am să-l parafrazez pe M. Preda și am să spun că în urma lecturării acestui roman, am constatat că, dacă nu e carte, nimic nu. După ce am savurat cuvânt cu cuvânt această capodoperă incontestabilă a literaturii române, am început să caut în bibliotecă tot ce era semnat Marin Preda, așa, acesta a devenit scriitorul meu preferat. Vreau să zic că cel mai bun cadou pe care l-aș putea primi, este o carte scrisă de M. Preda, indiferent dacă am citito sau încă nu.


     Se spune că pentru a deveni om, trebuie să citești zece cărți, iar ca să găsești aceste zece cărți, trebuie să citești mii. Sunt și eu în căutarea acestor zece bogății spirituale, una însă, am găsit-o cu siguranță. Până o descopăr pe următoarea, vă urez lecturi plăcute.