vineri, 21 septembrie 2012

- LECTURI - ”Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija”Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija


foto: bestseller.md
     Deși am citit această carte în 2011, mi-a plăcut enorm, așa că am hotărât să împărtășesc cu voi miracolele acestei cărți și să vă provoc să o citiți, dacă încă nu ați făcut-o. E un roman scris de Nicolae Dabija, iar așa după cum susține autorul, a ”văzut” această carte când se afla între viață și moarte. Au fost și voci care au criticat cele peste 360 de pagini, mie personal mi-a plăcut.

     ”Tema pentru acasă” ne povestește o istorie de dragoste dintre un profesor Mihai Ulmu și eleva sa Maria Răzeșu. Eroii trăiesc în perioada deportărilor în Siberii de gheață. Mihai Ulmu a fost arestat pentru că preda elevilor săi, poeziile lui Eminescu. Maria, hotărăște să-l găsească la capătul pământului, pentru că știe că el este jumătatea ei.

     Obstacolele peste care trece Maria, pentru a-și căuta iubirea vieții, adică pe Mihai, jertfele pe care le aduce și marele cadoul al vieții pe care aceasta îl face, transformă romanul într-o adevărată capodoperă literară.

     Povestea ia o întorsătură tulburătoare pe care nu o să vă o dezvălui, vă las să o descoperiți singuri.

    După cum o spuse Mihai Sultana Vicol, vorbind despre această operă a lui Dabija: ”Autorul dezvăluie lupta cu destinul într-o înfruntare inegală. Maria Răzeșu... își asumă destinul de a se jertfi pentru iubire”.

     E un roman pe care trebuie să-l citiți, veți învăța din el să luptați pentru iubire. Concluzionând că uneori dragostea sparge tipare  și necesită jertfe. Poate vă va face să prețuiți mai mult persoanele de lângă voi.

     ”Tema pentru acasă” e o istorie ce povestește despre ”singurătatea în doi”, ”nunta din Taiga” dintre cei doi îndrăgostiți, condițiile din lagărele de concentrare, umilirea și exterminarea oamenilor culturii, fuga din aceste lagăre, moartea unuia dintre eroi și plodul iubirii lui Mihai și Maria.

     ”Tema pentru acasă” e o lecție de viață, nu ezitați să o învățați.

Lecturi plăcute!


Rubrică susținută de