- DIN CULISE - Turnul lui BabelTurnul lui Babel


     Mai țineți minte istorioara cu Turnul lui Babel? Cică Dumnezeu încurcase limbile oamenilor ce construiau acest turn, ca ei să nu se mai poată înțelege între ei, într-un final, aceștia neînțelegându-se, au abandonat construcția. Deși sunt ateistă, cred că în Biblie sunt unele istorioare,  din care am putea trage învățături, un fel de pilde, explicate după mentalitatea și limbajului timpului când au fost scrise. Am senzația că și astăzi trăim într-un turn a lui Babel, și chiar vorbind aceeași limbă: toți vorbim, unii ascultă, puțini înțeleg.

      Da, trăim într-un Turn a lui Babel. Străzile, oficiile și cafenelele sunt pline de oameni gata mereu de atac. Gata, gata să-ți ”sară în cap” pentru orice mărunțiș, ca niște animale lipsite de rațiune, care se ghidează doar de instinctul de apărare, chiar și atunci când nu e nevoie de demonstrarea lui.

     Deși încerci de multe ori să explici ceva acestor oameni, ei nici măcar nu te aud ce vorbești. Cu ochii plini de răutate și înjurături pregătite pe vârful limbii, iau o poziție atacantă. Cine ne-a ”încurcat limbile” oare?

     Cum de nu mă aud cei cărora calm încerc să le explic ceva, cărora le spun că nu e neapărat că am dreptate, ”stai să clarificăm, să ne expunem punctele de vedere”? De unde atâta fericire? De unde să luăm calm, diplomație, educație, la urma urmei? Mai bine urlăm unii la alții, fără ca uneori să realizăm că cel din fața noastră vorbește deja de o oră, exact ceea ce vrei să spui și tu.

      Toți vorbim, mulți ascultăm, puțini auzim și mai puțini înțelegem. Turnul lui Babel!

       Nu vom mai ”construi” nici noi vreo dată ceva, atâta timp cât nu ne auzim unii pe ceilalți. Atâta timp cât fiecare vede societatea ca: eu și ei, nu ca NOI!


Anastasia Popescu

Anastasia Popescu. Un produs Blogger.