- DIN CULISE - Viața e o luptă cu tine însuți
Viața e o luptă cu tine însuți

sursa: MegaPhoto (facebook)
     Mottoul vieții mele este ”Glossa” de Mihai Eminescu. Da, e un mottou cam lung, dar plin de înțelepciune. Astăzi l-am încălcat și-mi pare rău. Azi ”plângeau și se certau”, iar eu nu am izbutit ”în colț să petrec în mine și să înțeleg din a lor artă ce e rău și ce e bine”.

      Am avut o mare slăbiciune, am căzut în plasa mrejelor lumești. Poate de azi în colo o să fiu mai înțeleaptă și o să-mi văd de treburi mult mai importante decât să-l caut pe cel care hulește și să realizez la sfârșit că nu avea sens, că sunt niște nimicuri atât de ieftine și trecătoare, toate aceste scandaluri și bârfe.

Marele Eminescu spunea: 

”De te-ating, să feri în lături,
De hulesc, să taci din gură;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi, 
Dacă știi a lor măsură;
Zică toți ce vor să zică,
Treacă-n lume, cine-o trece;
Ca să nu-ndrăgești nimaca,
Tu rămâi la toate rece.”

(”Glossa”)

      Eu azi i-am încălcat sfatul și am greșit prin asta. Timp, nervi, emoții irosite! Pentru ce?

      Citisem pe undeva că ”Copiii aruncă pietre, doar în copacii roditori”. De ce nu pot să o învăț o dată și pentru totdeauna? Probabil e de vină firea mea de berbec veritabil, care ”se aprinde” extrem de repede. Firea care se ciocnește uneori cu coarnele, în propriile mele principiile ce o contrazic.

      Dacă viața e o luptă, atunci e o luptă cu tine însuți. Încerci să-ți înfrunți instinctele și moștenirile genetice. Încerci să devii stăpân pe tine. Viața e o luptă cu propriile slăbiciuni și încăpăținări. Vieții sau îi impui tu propriile reguli sau te lași strivit de standardele ei, bătute în cuie de cei care nu-i pricep rostul.

”Tu rămâi la toate rece,
De te-ndeamnă de te cheamă:
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera și nu ai teamă;
Te întreabă și socoate,
Ce e rău și ce e bine;
Toate-s vechi și nouă toate,
Vreme trece, vreme vine;”

(”Glossa” M. Eminescu)


sursa


Anastasia Popescu

Anastasia Popescu. Un produs Blogger.