- DIN CULISE - Când mor prieteniile?
Când mor prieteniile?


     Prieteniile, înainte de-a muri, bineînțeles, se nasc. Din sentimente profunde și frumoase, la fel ca iubirile, prieteniile leagă doi sau mai mulți oameni. Dar de cele mai multe ori, îi leagă pe doi sau două, care-și împărtășesc orice și care nu se concep fără celălalt/cealaltă. Totuși vine momentul când unele prietenii mor. Când mor ele și de ce?


      Când prietenia începe să moară, încerci să te minți, să-ți născocești motive să te îndreptățești, să o îndreptățești și pe ea... Îți spui că doar ați devenit mai ocupate. Te tot justifici și bâlbâi, că nu prea ai timp, că ai sunat, dar nu răspundea, dar de fapt și tu prea repede ai închis. Ea face la fel.

       Vă vedeți mai rar, vorbiți mai puțin, tăceți mai mult. Treptat se epuizează subiectele de discuție. Cum e posibil oare, să nu mai ai ce vorbi cu omul, cu care cândva nu te mai săturai de vorbă? De ce? Doare groaznic! Ea te sună mai rar, deși îi simți lipsa, nu o mai suni nici tu.

      Vă acuzați reciproc, pentru că nici tu, nici ea, nu vrea să poarte sentimentul de vină cu sine. Într-un final, totul se rezumă la tăcere și absență...

      De ce mor prieteniile? Pentru că oamenii se schimbă, ei de fapt se află într-o continuă schimbare și se întâmplă că schimbările pe care le cunosc doi prieteni (fiecare în parte), sunt de natură diferită și-i modelează diferit. Într-un fel, schimbările te încarcă ca pe un magnet, iar după aceste ”încărcături” polii tăi și a prietenilor, sau se atrag sau se resping. Nu din motiv că v-ați schimbat atitudinea unul față de altul, ci pentru că e o legitate cu care nu prea poți lupta.

     Aproape că nu vă mai vedeți, nu vă sunați, nu vă scrieți. Ea oricum continuă să ocupe un loc în adâncul tău. Chiar dacă v-ați îndepărtat, te bucuri cu aceiași intensitate de succesele ei, deși le auzi de pe la alții. Iar tragediile ei îți sunt la fel de dureroase. Și acum mai ești în stare să jertfești pentru binele ei, doar că acest lucru, prea puțin probabil că ar mai putea schimba ceva.

Anastasia Popescu


Anastasia Popescu. Un produs Blogger.