luni, 16 septembrie 2013

- LECTURI - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

„Enigma Otiliei” de George Călinescu


foto: bestseller.md
     „Enigma Otiliei” de George Călinescu este primul roman în care am descoperit feminitatea. L-am citit cu vreo cinci ani în urmă și a fost una din cărțile care m-au marcat. În această lucrare am savurat o istorie de dragoste, frumoasă prin tragedia sa și prin imposibilitatea de a avea un sfârșit de genul „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.

      „Enigma Otiliei” e un roman despre un tânăr în devenire și despre primele sale experiențe amoroase și sexuale. Totuși lucrarea lui Călinescu e o frumoasă odă femeii, personajului feminin principal Otilia. Aceasta nu e o femeie care se supune, care iubește orbește și se topește în personalitatea bărbatului, ba din contra, Otilia e o reprezentantă a sexului frumos, din cauza cărei suferă bărbații, care sunt înebuniți de frumusețea personalității sale.

     În această carte e descrisă o frumoasă, deși imposibilă idilă, care încearcă să supraviețuiască într-o lumea nebună după bani și statuturi sociale. E o carte frumoasă, aşa cum prefer eu, face parte din curentul realist. Deşi „Enigma Otiliei” de George Călinescu face parte din literatura artistică, din ea cu sigurnață veți nota nişte lecții de viață, mai ales când e vorba de dragoste și trădare.


Lecturi plăcute!