miercuri, 30 octombrie 2013

- LECTURI - „Despre lucruri simple” de Mihaela Rădulescu

„Despre lucruri simple” 
de Mihaela Rădulescu     Cartea „Despre lucruri simple” de Mihaela Rădulescu e una din puținele care m-a prins din prima și m-a făcut să îi dedic fiecare „bucățică” de timp liber care e un lux pentru mine.  E o carte cu adevărat despre niște lucruri simple, scrisă într-o manieră la fel, pe cât de simplă, pe atât de profundă. 

     Eu nu am avut ocazia să o cunosc pe Mihaela Rădulescu ca pe o vedetă TV, am descoperit-o aici, în această carte. O femeie care știe ce vrea, nu uită de unde vine și nu are șanse să devină ținta extremităților. E o femeie din înalta societate care scrie pentru femeile simple, așa cum e și ea de fapt.     „Despre lucruri simple” e o culegere de articole de-a Mihaelei Rădulescu, publicate în mai multe reviste. După ce vorbește despre sine, autoarea pornește într-o croazieră prin problemele, temerile, complexele, visele și aspirațiile unei femei, a acelei care citește această carte.
     De la sex, căsătorie, relația de cuplu și mamă-copil, vestimentație, bârfe, crize, bărbați, decolteuri, problemele greutății, secrete, divorțuri, dragoste, carieră... despre tot ceea ce face parte din viața unei femei. Foarte explicit, extrem de sincer, nici prea pe scurt pentru a fi insuficient de clar, nici prea lung pentru a deveni plictisitor, exact atât cât e potrivit să fie scris despre fiecare lucru „simplu” în parte.
     Cartea Mihaelei Rădulescu a fost o revelație pentru mine. M-a ajutat să-mi dau seama că anume lucrurile simple sunt cele mai complexe și de fapt complicate, ele fac diferența, ele ne alcătuiesc viața, ele ne caracterizează. Am ctit-o cu nesaț, cu creionul în mână, regăsindu-mă în fiecare pagină a cărții sau chiar descoperindu-mă. E o carte cu greutate, una ce merităt citită și recitită.Citate din „Despre lucruri simple” de Mihaela Rădulescu:

„M-am străduit să învăț de toate, să mă perfecționez în domenii puține, dar esențiale și să-mi depășesc condițiile.”

„Le-am depășit pe toate-mai întâi în ochii mei și apoi, încet-încet, în ochii ațintiți spre mine.”

„Nu ajunge să vrei să fii cel mai bun: trebuie mereu să vezi cât de bun poți fi.”

„Când am fost părăsită, dată afară sau mediocră, m-am reinventat și, poate, m-am întărit. Am atitudine de campion și poate de aceea am câștigat, de atâtea ori. Am însă slăbiciuni umane și poate de accea n-am făcut mai mult decât fac astăzi.”

„Nu putem fi cu toții geniali, dar putem fi mereu cu o treaptă mai sus decât am fost ieri.”

„Să nu uiți niciodată ce ți-ai dorit când n-aveai nici măcar idee cum ți se poate întâmpla asta.”

„O să îmbătrânim toți într-o bună zi și o să ne uităm în oglindă cu stupoare, constatând că fiecare rid e mai degrabă un vis neîmplinit, un an care a mai trecut fără să facem ce simțim, ce suntem, ce am vista cândva.”

„Oricât ne amăgim că femeia e cucerită de spiritul, mintea, talentul sau romantismul unui alt bărbat interzis, deznodământul conține sex.”

„Teme-te de urmele care se văd în privirea ta, nu pe chipul tău.”

„Mi se pare demodat să nu-ți dorești decât să fii soție și mamă. Sigur, pe cele care au copii le respect cu sfințenie, dar pe cele care nu trăiesc decât întreținute de bărbați nu le pot respecta - le-am numit „femeie-rucsac”, pentru simplul motiv că stau mereu pe spinarea cuiva și nu vor decât să le umpli cu câte ceva, ca să-și justifice existența.”

„Nu cred că vreun bărbat își poate câștiga dreptul de a distruge munca și visul unei femei.”

„Au iubit și au fost iubiți, dar s-au blocat într-un punct, s-au despărțit și au înțeles că, atât timp cât ai trăit lângă cineva câțiva ani, e urât să-l vorbești de rău, pentru că te descrii și pe tine cu aceleași vorbe urâte și greu de reparat.”

„Rafinamentul bărbaților „copți” este inegalabil; pentru ei, importante nu sunt tatuajele, hainele supercool și muzica din mașină. În schimb, o gleznă fină, o piele catifelată, un amestec amețitor de mirosuri discrete.”

„Cine vrea să cunoască dragostea adevărată, ar trebuie să o caute doar în ochii partenerului, nu în buletin sau în gura lumii.”

„Orice femeie deșteaptă are parte de un bărbat ideal.”

  
      Și ar mai fi încă multe alte citate, dar vă las pe voi să le descoperiți. :)

Lecturi plăcute!


Rubrică susținută de

Librărie online unde puteți comanda cartea