- DIN CULISE - Cariera ori familia?
Cariera ori familia?
foto: Pascal Campion
     Și cea mai înaltă și trainică zidire se poate transforma în pulbere într-o clipire. Un templu al viselor se transformă într-un praf care îți face imposibilă respirația. Ceea ce te creează, exact aceea te și distruge. Pe de o parte te creează, iar pe de alta te distruge. Astea au fost lecții mele de viață învățate recent, care au confirmat că „niciodată nu trebuie să spui niciodată” și că viața uneori îți dă planurile peste cap.

     Ceva timp în urmă v-am întrebat pe voi, cititorii mei abonați la pagina de facebook a blogului meu „Cariera sau familie?”. Mai toți ați răspuns categoric, preferând ori una, ori alta. Pentru mine talgerele balanței au balansat mereu, deși mi-era greu să recunosc, cariera pentru mine până mai nu demult, era mai importantă decât familia. Eu eram cea care susținea că trebuie să muncești, să muncești și să tot muncești în sudoarea frunții, cu cât mai greu, cu atât e mai mare satisfacția.

     Ce s-a întâmplat? Am înțeles că familia e cea unde îți regăsești liniștea, locul exclusiv unde îți poți trăi fericirea adevărată și sinceră. Familia, cu oamenii care te iubesc, te susțin și te prețuiesc cu toate calitățile și neajunsurile tale. Ei sunt cei care în clipe grele sunt lângă tine. Doar un membru al familiei vine să te țină de mână când abia îți revii după un somn provocat de o anestezie violentă, doar un membru al familie își jertfește timpul și stă lângă patul tău de spital ca să îți dea să bei apă, să te ajute să te ridici din pat și să te ducă de mână la baie. Cariera, statutul social, sunt satisfacții și investiții de moment. Oamenii te uită la fel de repede precum te-au și cunoscut, dar de cele mai multe ori, mult mai rapid. Familia e o investiție de durată.


foto: Pascal Campion
     Nu, nu am căzut dintr-o extremitate în alta. Cariera rămâne importantă și ea, trebuie să știi să îți urmezi visul, dar nu cu prețul familiei, pentru ea trebuie mereu să găsești timp. Altfel pentru ce mai trăiești, la ce mai faci atâția bani, dacă nu ai timp să îi cheltuiești? Nu se compară nici o promovare în funcție cu un „te iubesc” din partea soțului care te mănâncă din priviri, nici o mărire de salariu cu vestea că veți fi mai mulți membri ai familiei. Între familie și carieră trebuie să existe o balanță perfectă, la fel ca între toate lucrurile din viață.

    De fapt e extrem de dificil să răspunzi: Cariera ori familia? Cel puțin pentru mine. E la fel precum ai avea doi copii și ai fi nevoit să renunți la unul dintre ei, fără ca să ai o altă ieșire din situație. 

     Dacă încă nu ai hotărât ce e mai important pentru tine, întreabă-te ce ar fi mai dureros să pierzi, familia ori cariera? Ori de care din ele ar fi mai chinuitor să nu te bucuri vreodată? Deci ce ești dispus(ă) să jertfești? Și nu crede că familia o pierzi peste noapte, uneori nu observi cum zi de zi, încetul cu încetul o distrugi deoarece că nu ai timp pentru ea. Banii nu aduc fericire? Aduc, dacă ai alături de cine să îi cheltuiești.


foto: Pascal Campion


Anastasia Popescu. Un produs Blogger.