vineri, 16 iunie 2017

Despre cum a călătorit „Povestea lui Cosmin” la Geneva

Despre cum a călătorit „Povestea lui Cosmin” 
la Geneva
foto: Comunitatea Moldavă din Elveția
Nimic în lume nu e întâmplător, asta e ceea ce m-a învățat definitiv călătoria la Geneva. Încă înainte de lansarea cărții „Povestea lui Cosmin” la Chișinău, am primit invitația de la Comunitatea Moldavă din Elveția și mai cu seamă din partea Ingăi Savin, de-a merge la Geneva pentru a face acolo o prezentare de carte. 


O noapte nedormită, un zbor la răsărit de soare și o mulțime de impresii și de oameni frumoși întâlniți. Prezentarea s-a desfășurat în cadrul Zilei Copilului la Genevea organizat de comunitatea menționată mai sus, într-o locație absolut superbă de care m-am îndrăgostit de cum am zărit-o din depărtare - Club Suisse de la Presse.


Copiii diasporei moldave au desenat împreună cu ilustratoarea „Poveștii lui Cosmin” - Aliona Bereghici. După care au scos-o pe Aliona afară pe iarbă și au rugat-o să le arate cum creează ea ilustrațiile. Cei mici nu s-au plictisit deloc. :) 


Dar să nu uit de Traian, un băiat care a făcut momentul magic. În conacul de cândva, în care a avut loc evenimentul era un pian vechi și dezacordat pe care l-a zărit Traian și în fața căruia a devenit una cu muzica. Nici nu îndrăznesc să visez la cum cântă acest băiat la un pian acordat. A fost magnific. Îmi doresc peste ani să cumpăr un bilet la un concert de-a lui. Copilul ăsta e muzică fiecare celulă a sa! 

Aliona Bereghici desenează cu copiiiDesenele copiilor

După desen și joacă le-am citit celor mici „Povestea lui Cosmin”. Au ascultat cu atenție, au privit ilustrațiile din carte. Una dintre fetițe, seara a întrebat-o pe mama ei „Eu de ce nu am povestea mea?”, i-am sugerat că o poate scrie chiar ea, așa cum și-o imaginează. 

foto: Ulianovschi Tudor (facebook)
În fugă am văzut și Geneva, atât cât am apucat pentru că am stat numai două zile și nu am reușit prea multe. A fost frumos și gustos :D Am stat cazate la un hotel din Franța, iar acolo am mâncat cele mai delicioase croissante și cea mai bună baghetă franțuzească de până acum. În aeroportul din Geneva s-a produs și prima mea întâlnire cu bucătăria indiană. De menționat că și în Elveția și în Franța porțiile sunt uriașe. 

Îmi doresc să revin în Elveția și să revăd sătucurile lor. Geneva mi-a plăcut la nebunie: apa, aerul, curățenia, verdeața, timpul. În inima mea de acum este un locușor micuț care aparține acestui oraș. 

o vitrină
Eu, Dn. Violeta (președintele Comunității și Aliona Bereghici)

Ah da! Și CIOCOLATA!!! Cea mai bună ciocolată de lapte cu alune pe care am mâncat-o! De fapt erau alune glazurate în caramelă cu ciocolată :D

Mulțumesc din suflet pentru această experineță, pentru impresii și posibilitatea pe care am avut-o de-a duce „Povestea lui Cosmin” la Geneva, Comunității Moldave din Elveția. Mulțumesc Inga Savin și Lidia Piaget pentru organizarea care mi-a depășit orice așteptări. Mulțumesc doamnei Violeta pentru excursia prin Geneva, a fost fantastic!

A fost frumos acest prim contact al meu cu Diaspora noastră. Am întâlnit oameni calzi, oameni frumoși, plini de dor de țara în care s-au născut. Am constatat cu tristețe (pentru țară) că mulți dintre cei mai buni pleacă sau sunt plecați deja. A fost experiență utilă pentru mine, tocmai pentru că foarte curând o să fac parte din diasporă. Am auzit câteva isorii de emigrare și despre că se poate și departe de casă.

Prenzentarea cărții „Povestea lui Cosmin” la Geneva a fost posibilă datorită proiectului „Femeile din Diasporă - ambasadoare pentru promovarea culturii și tradițiilor naționale”, susținut de către Biroul Realații cu Diaspora și Guvernul Republicii Moldova. Partenerii evenimentului: Ambasada Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și Clubul de Presă - Le Club Suisse de la Presse (CSP) Crucea Roșie Geneva- Croix Rouge Genevoise.


foto fără legendă sunt din arhiva mea personală